5 nasvetov za nakup toplotne črpalke

nasveto ob nakupu toplotne črpalke

Prihaja obdobje visokih stroškov gretja in se spet sprašujemo ali bi investirali v kakšen bolj varčni način ogrevanja. Če ste razmišljali v toplotni črpalki je potem tu 5 nasvetov kako začeti.

Kaj začeti z nakupovanjem toplotne črpalke?
Ko že imate v mislih model toplotne črpalke je potrebno poiskati pravilnega prodajalca. Izberite prodajalca kateri vam jamči garancijo in montažo, katero izvede pooblaščeni monter. Izbira pravega prodajalca postavlja veliko vlogo v samem procesu od nakupa do delovanja naprave. Izberite podjetje katero vam nudi tehnično podporo in dosegljivost. Dober prodajalec vas bo vodil čez celotni proces od izbire naprave, subvencije ekosklada, opravil bo tehnični ogled in vam na podlagi ogleda svetoval, priskrbel bo monterja kateri ima vsa dovoljenja in zaključena izobraževanja ter ima status pooblaščenega monterja, po montaži pa bo poskrbel za nastavitev naprave vašim željam.

Tehnično svetovanje in ogled mesta montaže toplotne črpalke
Priporočljivo je da se pred montažo opravi ogled objekta pri katerem se predhodno dogovori za postavitev toplotne črpalke. Pri ogledu se ponavadi naredi osebni kontakt z vami in z prodajalcem katerega boste imeli v kontaktu skozi celoten proces. Na podlagi ogleda vam prodajalec naredi ponudbo z montažo toplotne črpalke. V montaži je točno specificirano kakšna dela so vključena v ceno. Ko je ponudba takšna kakršno ste želeli pokličite prodajalca in mu potrdite nakup.

Kako pa glede EKO sklada RS?
toplotne-crpalke-mitsubishi-electricKar se tiče dokumentacije in vloge prošnje na ekosklad je potrebno priskrbeti ponudbo prodajalca na kateri je točno specificirano kdo prodaja in kdo bo vršil montažo. Vloga se lahko pridobi na strani EKO sklada. Ponavadi je tako da prvi del za vas izpolnijo prodajalci kar pomeni da izpolnijo vsa tehnična vprašanja in priložijo sliko lokacije tako zunanje in notranje enote ter hišne številke. Drugi del vloge izpolnite vi saj zahteva vaše osebne podatke. Ko je vloga izpolnjena jo je potrebno poslati na naslov EKO sklada po pošti. Po poslani vlogi se lahko čaka do 60 dni za odgovor Eko sklada. Pošta EKO sklada bo prišla na vaš naslov in dobili boste pogodbo. Pogodbo podpišite in vključite slike končane montaže.

Kako vem da bo montaža toplotne črpalke korektno izpeljana?
Na spletni strani ARSO lahko najdemo seznam monterjev kateri imajo spričevala in dovoljenja za upravljanje z hladilnimi in grelnimi plini. Tam lahko preverite monterje katere vam je predlagal prodajalec. Monterji kateri nimajo ustreznih spričeval lahko ogrozijo možnost do subvencije EKO sklada in celo garancije naprave. Monterji kateri imajo potrebna dovoljenja in izobraževanja uporabljajo kvalitetne materiale tudi pri montaži, kar podaljšuje življensko dobo in pa seveda energetsko učinkovitost naprave.

Kako nastavim toplotno črpalko po svojih željah?
To delo prepustite strokovnjakom saj najbolje vejo kako za vaš objekt nastaviti parametre gretja. Običajno je da po montaži nastavi toplotno črpalko monter ali pa svetovalec kateri je bil pri vas na ogledu.