Brezplačno svetovanje: 069 773 173

Kaj vpliva na ceno toplotne črpalke?

Čas branja: 3 min 01.03.2023 Napisal: Montair™
Cena toplotne črpalke

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljen način ogrevanja, saj omogočajo izkoriščanje obnovljivih virov energije, kot so zrak, voda ali zemlja, in zmanjšujejo porabo električne energije. Vendar pa se pri odločitvi za nakup toplotne črpalke pogosto pojavi vprašanje, koliko bo stala in kako se bo investicija povrnila. V tem članku bomo pogledali, kateri dejavniki vplivajo na ceno toplotne črpalke in kako lahko izračunate svoje stroške in prihranke.

Toplotne črpalke zrak-voda so najcenejše in najlažje za namestitev, saj ne potrebujejo dodatnih gradbenih del.

Vrsta toplotne črpalke

Prvi dejavnik, ki vpliva na ceno toplotne črpalke, je njena vrsta. Na trgu obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po viru toplote, ki ga uporabljajo, in načinu prenosa toplote na ogrevalni sistem. Najpogostejše so:

  • Toplotne črpalke zrak-voda, ki zajemajo toploto iz zunanjega zraka in jo prenašajo na ogrevalno vodo. Te so najcenejše in najlažje za namestitev, saj ne potrebujejo dodatnih gradbenih del.
  • Toplotne črpalke zemlja-voda, ki izkoriščajo toploto iz zemlje s pomočjo zemeljskih kolektorjev ali vrtin. Te so dražje in zahtevnejše za namestitev, saj potrebujejo več prostora in posege v zemljo.
  • Toplotne črpalke voda-voda, ki uporabljajo toploto iz podtalnice ali površinske vode. Te so najučinkovitejše, saj imajo vir toplote konstantno temperaturo, vendar so odvisne od razpoložljivosti in kakovosti vode.

Moč in učinkovitost toplotne črpalke

Druga dva dejavnika, ki vplivata na ceno toplotne črpalke, sta njena moč in učinkovitost. Moč toplotne črpalke pomeni, koliko toplote lahko proizvede pri določenih pogojih delovanja. Učinkovitost pa pomeni, koliko električne energije porabi za proizvodnjo toplote. Oba parametra sta odvisna od kakovosti in tehnologije toplotne črpalke ter od razlike med temperaturo vira toplote in temperaturo ogrevalnega sistema.Na splošno velja, da so močnejše in učinkovitejše toplotne črpalke dražje od šibkejših in manj učinkovitih. Vendar pa se lahko njihova višja cena izplača na dolgi rok, saj bodo zagotavljale boljše ogrevanje in nižje stroške delovanja.

V Sloveniji obstajajo različni programi finančnih spodbud za spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije in izboljšanje energetske učinkovitosti stavb.

Subvencije in krediti za toplotne črpalke

Tretji dejavnik, ki vpliva na ceno toplotne črpalke, so subvencije in krediti, ki jih lahko pridobite za nakup in namestitev toplotne črpalke. V Sloveniji obstajajo različni programi finančnih spodbud za spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije in izboljšanje energetske učinkovitosti stavb. Med njimi so:

  • Subvencije Eko sklada, ki so nepovratna sredstva, ki jih lahko dobite za nakup in namestitev toplotne črpalke. Višina subvencije je odvisna od vrste toplotne črpalke, njenega razreda učinkovitosti in velikosti ogrevane površine. Subvencije se gibljejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov.
  • Krediti Eko sklada, ki so ugodni krediti, ki jih lahko dobite za nakup in namestitev toplotne črpalke. Krediti imajo nizko obrestno mero, dolgo dobo odplačevanja in možnost koriščenja subvencije kot lastnega vložka.
Cena toplotne črpalke

Povzemimo

Cena toplotne črpalke je odvisna od več dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri najprimernejše rešitve za vaš dom. Poleg vrste, moči in učinkovitosti toplotne črpalke je pomembno tudi preveriti možnosti za pridobitev subvencij in kreditov, ki lahko znatno znižajo vašo investicijo. Če želite izvedeti več o toplotnih črpalkah in njihovih prednostih, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo svetovali in pripravili ponudbo po meri.

Če iščete kakovostno in ugodno toplotno črpalko za svoj dom, potem je spletna trgovina Pravaklima pravi naslov za vas. Na pravaklima.si lahko izbirate med široko ponudbo toplotnih črpalk priznanih blagovnih znamk, kot so Mitsubishi Electric, LG, Daikin in Samsung. Poleg tega vam nudijo tudi strokovno svetovanje, brezplačno dostavo in kakovostno montažo. Na pravaklima.si lahko plačate z različnimi načini, tudi z obročnim plačilom preko storitve Leanpay. Ne zamudite priložnosti za nakup toplotne črpalke po najboljši ceni in z najboljšo storitvijo.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×