Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Lastnosti klimatskih naprav, ki jih morate poznati pred nakupom

Čas branja: 2 min 24.08.2023 Napisal: Montair™

Lastnosti klimatskih naprav, ki jih morate poznati pred nakupom

Dobrodošli v svetu klimatskih naprav!

Če razmišljate o nakupu klimatske naprave, se verjetno sprašujete, kaj so ključne lastnosti, ki jih morate poznati pred nakupom. Trg danes ima zares veliko izbire in včasih se težko odločimo kaj bi kupili. Predstavljamo vam najpomembnejše lastnosti na katere morate biti pozorni pri nakupu klimatske naprave. S tem znanjem boste lahko naredili pameten nakup, ki bo ustrezal vsem vašim potrebam.

Učinkovitost hlajenja in ogrevanja

Glavni namen za nakup klimatske naprave je zagotovo hlajenje prostora v vročih poletnih mesecih. Vendar sodobne klime nudijo še veliko več. Vse pogosteje klimatske naprave uporabljamo tudi za ogrevanje prostorov v hladnih prehodnih obdobjih. Pred nakupom se prepričajte, ali želite klasično klimatsko napravo, ki je namenjena samo za hlajenje prostorov ali morda takšno, ki omogoča tudi ogrevanje.

Klimatske naprave uporabljamo tudi za ogrevanje prostorov.

Moč klimatske naprave

Izbira prave moči klimatske naprave je ključnega pomena. Naprava, ki ima za vaš prostor premajhno moč ne bo učinkovito ohladila ali ogrela prostora, medtem ko prevelika moč porabi več električne energije in posledično ni najbolj učinkovita. Pri izbiri upoštevajte površino vašega prostora, višino stropa in druge dejavnike. Na splošno velja, da za povprečno višino stropa 2,5 metra in površino do 40 kvadratnih metrov zadostuje klimatska naprava z močjo 2,5 kW. Za večje prostore, do 55 kvadratnih metrov, pa boste potrebovali močnejšo napravo z močjo 3,5 kW ali več. Vendar pa je pomembno pri izbiri moči klimatske naprave tudi upoštevati druge dejavnike, kot so izpostavljenost soncu, toplotna izolacija prostora in prisotnost drugih virov toplote v prostoru.

Učinkovitost pri hlajenju in ogrevanju

Pri izbiri klimatske naprave preverite njeno učinkovitost. Vse klimatske naprave so opremljene z energijskimi nalepkami, ki so vam lahko v pomoč. Poiščite vrednosti SEER(Seasonal Energy Efficiency Ratio), ki so v pomoč za hlajenje in SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), ki so namenjene ogrevanju. Višje vrednosti teh parametrov kažejo na večjo učinkovitost klimatske naprave.

Hrupnost klimatske naprave

Hrupnost je zelo pomemben dejavnik, še posebej, če napravo namestimo v prostor, kjer želimo ohranjati tišino. Na energijski nalepki boste našli tudi podatke o hrupnosti notranje in zunanje enote, ki bodo prav tako v pomoč. Upoštevajte, da se hrupnost spreminja glede na jakost delovanja. Te podatke lahko poiščete tudi v  tehničnih listih oziroma navodilih naprave. Podatke o hrupnosti pa lahko najdete tudi v primerjalnih testih - Zveze potrošnikov Slovenije kjer so izmerili hrupnost naprav. Rezultati so se celo nekoliko razlikovali od tistih na energijskih nalepkah. Glasnost zunanjih enot najbolje ocenjenih naprav z močjo 2,5 kW je bila od 59 do 61 dB, pri notranjih enotah pa od 54 do 58 dB. Pri klimatskih napravah z močjo 3,5 kW so merili od 60 do 65 dB za zunanje enote in od 57 do 60 dB za notranje enote.

Okolju prijazen hladilni plin R32

Pri izbiri klimatske naprave bodite pozorni na hladilni plin, ki ga naprava uporablja. Okolju prijazen hladilni plin R32 je vse bolj priljubljen. Primeren je kot zamenjava za starejše pline, kot je R410A. R32 je bolj energetsko učinkovit, ima manjši vpliv na okolje in ga je lažje reciklirati. Če želite prispevati k varovanju okolja, vedno izberite klimatsko napravo, ki uporablja hladilni plin R32.

Filtri za čiščenje zraka

Kakovost zraka v prostoru je pomembna za naše zdravje. Zato se prepričajte, ali izbrana klimatska naprava vključuje tudi učinkovite filtre za čiščenje zraka. Na voljo je veliko vrst filtrov, ki odstranjujejo prah, bakterije, viruse in neprijetne vonjave.

Med najpogosteje uporabljene filtre spadajo:

 

  • Plazma filter z ionizatorjem absorbira in nevtralizira tudi mikroskopsko majhne delce; pelod, fini prah, spore plesni in viruse. Deluje protibakterijsko.
  • Filter IAQ inteligentni filtrirni sistem s srebrom in encimi, ki iz zraka odstrani vonjave, ga osveži in prispeva k nevtralizaciji virusov in bakterij.
  • Nano platinasti filter je sestavljen iz nano keramičnih delcev, ki iz zraka učinkovito odstranjujejo bakterije, viruse in prah.
  • Filter s srebrovimi ioni zagotavlja čist zrak in iz njega odstranjuje vonjave, alergene in bakterije.
  • Fotokatalitični filter s titanom s pomočjo ultravijolične svetlobe zmanjšuje neprijeten vonj. Titan ima močan fotokatalitični učinek, iz zraka odstrani več kot 70 odstotkov škodljivih snovi.

 

Dodatne napredne funkcije

Klimatske naprave lahko vključujejo tudi različne dodatne funkcije, ki olajšajo uporabo in izboljšajo vaše udobje. Nekatere pomembne funkcije vključujejo nastavitev zračnega toka, tedenski časovnik, uporabo umetne inteligence, upravljanje naprave na daljavo, samočiščenje, samodejni ponovni vklop, časovnik, funkcijo sušenja zraka, samodiagnozo okvare, samodejno zaznavanje uhajanja hladilnega sredstva in preprečevanje zamrzovanja in še mnogo več.

Za več informacij, nasvetov in ponudbo klimatskih naprav obiščite spletno trgovino ali nas pokličite na 069 773 173 in naša ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem v pomoč in vam svetovala za najboljšo izbiro klimatske naprave.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte