Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Kam namestiti IR panele?

Čas branja: 3 min 20.06.2023 Napisal: Montair™
Kam namestiti IR panele?

IR paneli so relativno nova tehnologija ogrevanja, zato morda niste veliko razmišljali o tem, kam točno jih je najbolje namestiti. Vsakdo, ki razume osnove termodinamike, ve, da se toplota dviga. Zato radiatorje nameščamo pri tleh, prav tako pa zaradi tega principa dobro deluje tudi talno ogrevanje. Vendar ta način razmišljanja ne velja za IR panele. Zakaj? Gre namreč za popolnoma drug princip ogrevanja, ki omogoča, da IR panele namestimo na povsem druga mesta.

IR paneli se razlikujejo od drugih sistemov, kot so električni radiatorji in električni panelni grelniki, saj uporabljajo infrardeče sevanje.

Toplota sevanja — kako deluje?

IR paneli se razlikujejo od drugih sistemov, kot so električni radiatorji in električni panelni grelniki, saj uporabljajo infrardeče sevanje (podobno kot sonce) kot edini način prenosa toplote. To jih ne le naredi izjemno učinkovite, ampak tudi omogoča enakomerno porazdelitev toplote. Ko se infrardeča toplota globoko vpije v vse materiale vašega doma, jo ljudje, predmeti in površine v njem ponovno oddajajo nazaj, kar ustvarja 360-stopinjsko ogrevanje. Zato lahko IR paneli delujejo pri nižji moči kot drugi grelniki in dosežejo enake rezultate, kar vam dolgoročno prihrani denar.

Zakaj je pomembna pravilna namestitev?

Kam namestiti IR panele?

Kopalnice in IR paneli so odlična kombinacija

Pri IR panelih ni treba skrbeti, da bi toplota pobegnila pod stropove ali da bi se prostor ohladil zaradi prepiha, kot se to lahko zgodi pri konvekcijskem grelniku — radiatorju. IR paneli oddajajo toploto v valovih, ki ogrejejo vsako površino, ne glede na pretok zraka v okolici. To je velika prednost, še posebej, če se prostor težko segreva zaradi velikosti ali slabe izolacije. Vendar to pomeni, da je namestitev IR panela še bolj pomembna kot pri konvekcijskem grelniku, saj najbolj učinkovito deluje, če valovi IR sevanja dosežejo površine brez ovir.

Namestitev IR panela je še bolj pomembna kot pri konvekcijskem grelniku, saj najbolj učinkovito deluje, če valovi IR sevanja dosežejo površine brez ovir.

Najboljša mesta za namestitev IR panelov

Če pomislimo, kje v prostoru bo imel IR panel najboljši “razgled” na vse površine, ki jih želimo ogreti, najdemo 2 najboljši poziciji za namestitev:

  • Na steni: tanki in diskretni IR paneli so popolni za namestitev na steno. Postavite jih tako, da dosežejo specifična in pomembna območja v vašem domu in nikoli ne zapravljajte energije za ogrevanje kotičkov, ki tega ne potrebujejo. Z uporabo toplote infrardečega sevanja, ki jo absorbirajo in zadržijo okoliške stene in pohištvo, namestitev na steno zagotavlja dobro in dolgotrajno toploto, ki jo lahko čutite še dolgo po tem, ko grelec preneha porabljati električno energijo. Poleg tega lahko izbirate med široko paleto stilov in barv, ki se popolnoma prilegajo notranjosti ali pa postanejo dekorativen element na steni.
  • Na stropu: druga priljubljena možnost je namestitev na strop, kar je precej smiselno, glede na način delovanja IR panelov. S stropa navzdol IR paneli toploto oddajajo neovirano, zato se jo enakomerno čuti po celotnem prostoru. Poleg tega imate pri tem dodatno prednost, da ohranite stenske površine proste. Ker pa paneli zahtevajo resnično minimalno vzdrževanja, je strah, da boste morali pogosto plezati pod strop, povsem odveč.

Povzemimo

Pravilna namestitev infrardečih panelov je ključna za optimizacijo njihove učinkovitosti in kakovostno ogrevanje prostora. Če IR panele namestimo visoko na stene ali na strop in pri tem poskrbimo, da imajo IR paneli prost “pogled” na prostor, lahko dosežemo enakomerno porazdelitev toplote in izkoristimo prednosti infrardečega ogrevanja. Infrardeči paneli ob primerni namestitvi zagotavljajo udobno, energetsko učinkovito in prilagodljivo rešitev za ogrevanje doma.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte