Brezplačno svetovanje: 069 773 173

Ogrevanje s toplotno črpalko je najcenejše

Čas branja: 3 min 01.08.2023 Napisal: Montair™
Ogrevanje s toplotno črpalko je najcenejše

Toplotna črpalka prinaša velike prihranke.

Podražitve elektrike in zemeljskega plina, ki jih spremljamo v zadnjem času, nas navdajajo s skrbjo, koliko bo stalo ogrevanje v tej zimi. Poleg teh dveh pa je treba pogledati še nekatere druge energente, s katerimi se ogrevamo v Sloveniji. Šele potem lahko realno ocenimo, s čim se splača ogrevati in kaj je dolgoročno najboljša rešitev za topel dom.

Vgradnja toplotne črpalke je sicer nekoliko večji finančni zalogaj, vendar se pri cenah energentov, kot jih doživljamo zdaj, še posebej splača.

Kaj se dogaja z energenti?

Statistični urad Republike Slovenije navaja, da so v strukturi porabe energentov v gospodinjstvih v letu 2021 največji delež obsegala lesna goriva, 39 %, sledili so električna energija z 28 %, zemeljski plin z 10 %, ekstra lahko kurilno olje s skoraj 8 %, daljinska toplota s 7 %, toplota iz okolice (ki se izkorišča s toplotnimi črpalkami) s 5 %, utekočinjeni naftni plin s skoraj 3 % ter sončna energija z 1 %.

Poleg cen naftnih derivatov, zemeljskega plina in elektrike so se podražili tudi energenti, ki jih največ uporabljamo za ogrevanje. In to mnogo bolj kot elektrika in zemeljski plin! Uporabniki so se pred zimsko sezono soočili z izjemnimi podražitvami in celo z zmanjšano dobavo drv in peletov, saj so v nekaterih primerih cene poskočile za več kot 90 %, podražitvam pa še ni videti konca.

Koliko stane ogrevanje s toplotno črpalko?

Ogrevanje s toplotno črpalko je najcenejše

Toplotna črpalka nudi varno in zdravju prijazno ogrevanje.

Vgradnja toplotne črpalke je sicer nekoliko večji finančni zalogaj, vendar se pri cenah energentov, kot jih doživljamo zdaj, še posebej splača. Glede na izračune je letos ogrevanje na drva močno prehitelo cene elektrike, zato bodo imetniki toplotnih črpalk veliko prihranili. Za delovanje toplotne črpalke ne potrebujemo veliko elektrike, saj ta le poganja napravo — toplota sama pa se ustvarja zaradi temperaturnih razlik v zunanjem in notranjem zraku (če gledamo toplotno črpalko zrak-voda). Za primerjavo pa naj dodamo, da opažamo podražitve elektrike za približno 20 %, kar pa je veliko manj kot pri prej omenjenih energentih iz biomase. Videti je, da je ogrevanje s toplotno črpalko trenutno najugodnejše.

Ogrevanje s toplotno črpalko je trenutno najugodnejše.

Investicija v prihodnost

Toplotna črpalka je ogrevanje za prihodnost. V prvi vrsti omogoča dolgoročne prihranke in nam močno olajša ogrevanje, saj gre za povsem avtomatiziran sistem, pri katerem ne potrebujemo skladišča za energente, pa še posebnih skrbi glede delovanja naprave ne bomo imeli. Skrb za okolje se tukaj ne neha — s toplotno črpalko zmanjšujemo svoj ogljični odtis in tako prispevamo delček k ohranjanju našega planeta. Če toplotno črpalko povežemo še s sončno elektrarno, lahko hitro postanemo energetsko samozadostni. Investicijo nam na začetku lahko olajša EKO sklad — le spremljati je treba vsakoletne razpise.

Povzemimo

Cene energentov močno naraščajo. Še posebej visoke cene dosegajo energenti, ki jih v Sloveniji največ uporabljamo — to so drva in peleti. V primerjavi z njimi so podražitve elektrike mnogo manjše, zato se ogrevanje s toplotno črpalko še najbolj splača. Toplotna črpalka predstavlja ugodno in zeleno ogrevanje, ki ima pred seboj še svetlo prihodnost — še posebej, če lahko z njo prihranimo in postanemo energetsko neodvisni.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×