Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Podaljšajte življenjsko dobo toplotne črpalke z rednimi pregledi in servisi

Čas branja: 2 min 16.11.2023 Napisal: Montair™
Življenska zgodba toplotne črpalke

Toplotne črpalke so kompleksne naprave, ki so sestavljene iz več med seboj povezanih komponent, ki morajo delovati brezhibno, da bi dosegli optimalno učinkovitost. Ne smemo pozabiti, da so nekatere teh komponent, zlasti zunanja enota, izpostavljene izrednim vremenskim vplivom, kot so prah, vlaga, in nihanjem temperature. Redno vzdrževanje toplotne črpalke zagotavlja, da bo naprava delovala z največjo učinkovitostjo, kar pripomore k varčevanju z energijo in zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja. Poleg tega podaljša življenjsko dobo naprave ter zmanjša tveganje za nepričakovane okvare.

Toplotne črpalke so izjemno učinkovit način ogrevanja in hlajenja vašega doma, vendar pa za njihovo brezhibno delovanje potrebujejo redno vzdrževanje.

Zakaj je servisiranje toplotne črpalke pomembno?

 • Optimalno delovanje: Redno servisiranje zagotavlja, da bo vaša toplotna črpalka delovala optimalno. To pripomore k večji učinkovitosti in daljši življenjski dobi naprave.
 • Zmanjšuje stroške: Neprofesionalno vzdrževanje brez rednih servisov lahko privede do okvar, kar lahko pomeni drago popravilo ali celo zamenjavo zunanje ali notranje enote toplotne črpalke.
 • Izboljšuje varnost: Pravilno servisirana toplotna črpalka je tudi varnejša za uporabo, saj se preprečijo morebitne nevarnosti, kot so puščanje plina ali izpadi električnega sistema.

Kako pogosto servisirati toplotno črpalko?

Pogostost servisiranja je odvisna od vrste toplotne črpalke, njenega staranja in frekvence uporabe. Nekatere črpalke zahtevajo letno servisiranje, druge pa vsake tri do pet let. Vedno upoštevajte priporočila proizvajalca vaše toplotne črpalke.

Prvi redni letni servis

Najpomembnejši je prvi redni letni servis, saj se tako lahko odkrijejo težave že v zgodnji fazi delovanja. Veliko tveganje obstaja, če toplotna črpalka deluje dlje časa pod slabimi pogoji. Pravočasno servisiranje lahko prepreči drage okvare ravno v vrhuncu ogrevalne sezone.

Servisiranje toplotne črpalke vključuje več pomembnih korakov:

 • Funkcionalni pregled in testiranje: Vključuje pregled in testiranje naprave ter preverjanje njenega dejanskega delovanja.
 • Pregled in izpiranje odvoda kondenza: Ta postopek zagotavlja, da se kondenz ustrezno odvaja iz zunanje enote.
 • Kontrola električnih komponent: Električne komponente, kot so elektromotorji kompresorja, ventilatorja in lamel, se preverijo za pravilno delovanje.
 • Preverjanje pritiska in tlaka hladilnega plina: Preverjanje zagotavlja, da je hladilni plin na pravilni ravni, kar vpliva na učinkovitost sistema.
 • Kontrola vodnih filtrov in ekspanzijske posode: Preverjanje, ali vodni filtri in ekspanzijska posoda delujeta pravilno.
 • Pregled programskih nastavitev: Pregleda se programsko nastavitev toplotne črpalke in se zagotovi, da je program pravilno nameščen in pravilno deluje.
 • Čiščenje notranje in zunanje enote: Notranjo enoto se očisti od prahu in umazanije, medtem ko zunanjo enoto očistite od listja in drugih ovir, ki lahko vplivajo na zračni pretok.
 • Preverjanje tesnosti: Preverite, ali so vsi priključki tesni, da preprečite izgubo plina.

V primeru servisiranja toplotne črpalke za sanitarno vodo, se postopek nekoliko poenostavi:

 • Funkcionalni pregled in meritve: Preveri se delovanje in natančnost toplotne črpalke.
 • Pregled uparjalnika in izpiranje odvoda kondenza: Enak postopek kot pri rednem servisu.
 • Pregled hladilnega sistema: Preveri se hladilni sistem, tlak ter količina hladilnega plina.
 • Preverba elektronskih komponent: Zagotovi se, da so vse elektronske komponente toplotne črpalke v dobrem stanju.
 • Preverba magnezijeve anode: Preveri se magnezijeva anoda v bojlerju, ki je ključnega pomena za preprečevanje korozije.

Naročite reden pregled še danes

Zagotavljanje rednega vzdrževanja toplotne črpalke pred ogrevalno sezono lahko prepreči neprijetnosti sredi zime. Prav tako vam omogoča, da ohranjate visoko učinkovitost naprave, kar zmanjša porabo električne energije in s tem zniža tudi stroške ogrevanja. Redni pregledi podaljšujejo življenjsko dobo toplotne črpalke, kar je odlična naložba v prihodnost.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte