Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Prezračevanje za zdravo in udobno bivanje

Čas branja: 2 min 10.10.2023 Napisal: Montair™
Rekuperacija

Se sprašujete kako izbrati pravo prezračevalno napravo?

Ker smo se znašli v časih kjer večino svojega časa preživimo v notranjosti naših domov, je pomembno, da poskrbimo za kakovostno prezračevanje. V tem članku bomo raziskali, zakaj je prezračevanje pomembno in kako lahko izberemo prezračevalno napravo, ki bo poskrbela za udobje v vašem domu.

Z uporabo prezračevalnih sistemov lahko izboljšamo kakovost bivanja, saj stalno poskrbijo za svež zrak v naših prostorih.

Zakaj je prezračevanje pravzaprav tako pomembno?

Sodobna gradbena tehnologija uporablja napredni material za grajenje vrhunskih hiš, ki so dobro izolirana in imajo visoko kakovost. Težava nastane takrat, ko pride do prezračevanja prostorov. Okna in vrata so dobro zatesnjena vendar zaradi tega prezračevanje prostora ni možno prezračevati naravno in učinkovito. Posledično se v prostoru nabirajo škodljivi delci, slab zrak, vlaga in posledično nastane še plesen, ki je za zdravje zelo škodljiva. Strokovnjaki vse bolj priporočajo prezračevanje prostorov vsaj 5 minut na vsako uro. Najboljša rešitev so lahko prezračevalne naprave. Ne samo, da odstranjujejo škodljive delce iz prostora ampak ohranjajo notranjo temperaturo in izboljšajo porabo energije v vašem domu.

Tukaj je nekaj ključnih razlogov zakaj se odločiti za prezračevalno napravo:

  • Kakovost zraka: Če prostorov ne prezračujemo dovolj, se v njih kopičijo škodljive snovi, kot je ogljikov dioksid, in zmanjšuje se kisik. To lahko vodi do težav s koncentracijo, slabega spanca in splošnega slabega počutja in zdravja.
  • Preprečevanje plesni: Pomanjkanje prezračevanja povzroči visoko vlažnost v prostorih, ki postane idealno okolje za razvoj plesni na stenah.
  • Energijska učinkovitost: Ročno odpiranje oken ni vedno najboljša rešitev. Prezračevalne naprave lahko izboljšajo energetsko učinkovitost vašega doma tako, da omogočajo kroženje zraka brez izgube toplote.

Prava izbira prezračevalne naprave

Ko gre za izbiro prezračevalne naprave, se soočamo z izbiro med centralnim in lokalnim prezračevanjem.

Centralno prezračevanje:

  • Namenjeno za gradnjo novih objektov: Centralno prezračevanje je odlična izbira za novo zgrajene hiše, saj zahteva večji poseg v objekt.
  • Celovito prezračevanje: S centralnim sistemom lahko prezračujete celoten objekt, vključno s kopalnico, straniščem in hodnikom.
  • Boljši energetski izkoristek: Centralni sistem omogoča boljši nadzor nad dovodom in odvodom zraka, kar pripomore k energetski učinkovitosti.

Lokalno prezračevanje:

  • Enostavna montaža: Lokalne prezračevalne naprave so enostavne za namestitev in zahtevajo minimalen poseg v objekt. Priporočene so za že obstoječe hiše ali stanovanja.
  • Primerno za manjše prostore: Idealen za prostore do 80 m2, kjer želite odstraniti prekomerno vlago.
  • Napredne možnosti regulacije: Omogoča filtracijo zraka, loputo za zapiranje odprtine in kontrolirano prezračevanje.

Izbira med centralnim in lokalnim prezračevanjem je odvisna od vaših potreb, vrste objekta in tega, kaj želite doseči. Pri novogradnjah je centralno prezračevanje običajno boljša izbira, medtem ko je lokalno prezračevanje primerno za adaptacije ali prezračevanje le določenega dela doma.

Zaključek

Zagotavljanje kakovostnega prezračevanja v vašem domu je ključnega pomena za vaše zdravje ter udobje. Prezračevalne naprave so postale standard za sodobne stavbe in omogočajo kakovostno bivanje brez potrebe po ročnem odpiranju oken. Ne glede na to, ali izberete centralno ali lokalno prezračevanje, je pomembno, da izberete pravo napravo za vaše potrebe. S tem boste poskrbeli za svež in zdrav zrak v svojem domu ter prispevali k boljšemu bivanju.

Spletna trgovina Pravaklima je zanesljiv partner pri izbiri vrhunskih in kakovostnih prezračevalnih naprav, ki bodo izboljšale kakovost vašega bivanja.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte