Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Toplotne črpalke – Čisto ogrevanje

Čas branja: 3 min 15.02.2023 Napisal: Montair™
Toplotne črpalke, čisto ogrevanje

Toplotna črpalka nudi varno in zdravju prijazno ogrevanje.

Toplotna črpalka nudi varno in zdravju prijazno ogrevanje.

Kurilna sezona prinaša bolj onesnažen zrak. Včasih se zgrozimo ob prizorih z daljnega vzhoda, kjer megla in onesnaženje tvorita gosto zaveso smoga. V Sloveniji morda ni tako hudo, vendar nikakor ni idealno. Če smo se pred desetletji borili s prevelikimi količinami žveplovega dioksida, se danes soočamo s čezmernimi ravnmi delcev PM10 in ozona, ki močno vplivajo na naše zdravje. Zato je treba pospešiti prehod na okolju in ljudem prijaznejše ogrevanje.

Zaradi delcev PM10 in ozona, ki močno vplivajo na naše zdravje, je treba pospešiti prehod na okolju in ljudem prijaznejše ogrevanje.

Ogljikov monoksid — tihi sovražnik

CO ali ogljikov monoksid je plin, ki je sestavni del dima, ki nastaja v kurilnih napravah na fosilna in trda goriva, kot so recimo les, premog ali kurilno olje. Količina CO se poveča zaradi nepravilnega vzdrževanja kurilne naprave ali njenega nepravilnega delovanja. CO je problematičen, ker se veže na hemoglobin in tako zasede mesto kisiku. Tako že pri nizki izpostavljenosti temu plinu zaznamo glavobol in omotičnost, ki jima sledijo blodnje in nezavest. Zaradi izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu vsako letu umre nekaj ljudi, zato previdnost ni odveč. Ob sumu prisotnosti CO v prostoru je treba takoj izklopiti vse gorilne naprave in prostor prezračiti, osebe, ki so vdihovale CO pa morajo takoj poiskati zdravniško pomoč.

Trdi delci so škodljivi za zdravje

Toplotne črpalke, čisto ogrevanje

V smogu je veliko nevarnih trdih delcev.

Kratica PM, ki označuje delce različnih velikosti, izhaja iz angleške besedne zveze particulate matter. Tako so PM2,5 manjši, fini delci, ki imajo premer 2,5 mikrometra. PM10 pa so delci, ki vsebujejo vse delce s premerom 2,5 do 10 mikrometrov. Delci prihajajo neposredno iz ogrevalnih sistemov, kjer nastajajo zaradi nepopolnega izgorevanja, nekateri pa so sekundarnega izvora, saj nastanejo v ozračju z oksidacijo plinastih izpustov. Najpomembnejši plini, ki so krivci za nastanek trdih delcev, so SO2, NOx, NH3 in hlapne organske spojine (VOC). Delci, večji od 10 mikrometrov, se zadržijo v zgornjih dihalih, manjši pa dosežejo celo pljučne mešičke, kjer lahko vstopijo v kri. Ti delci sprožajo oksidativni stres in vnetja, kašelj in oteženo dihanje, poslabšujejo pa tudi obstoječa kronična bolezenska stanja in povzročajo srčno-žilne bolezni.

Da bi zmanjšali nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom in obolevnost zaradi trdih delcev, potrebujemo več ogrevanja s toplotnimi črpalkami.

Zdravju prijazno ogrevanje s toplotno črpalko

Toplotne črpalke po drugi strani delujejo na povsem drugem principu. Same ne proizvajajo toplote, pač pa jo le premeščajo iz enega prostora v drugega. Toploto lahko dobivajo v okoliškem zraku, vodi ali v tleh in jo usmerjajo v zgradbe. Za svoj delovanje potrebujejo le električno energijo. Tako pri delovanju ne nastajajo zdravju škodljivi plini ali trdi delci. Če pa je naprava priklopljena na vir elektrike, ki prihaja iz čistih in obnovljivih virov, kot je sončna elektrarna, potem smo sklenili krog, ki je dober za okolje in za naše zdravje.

Povzemimo

Tradicionalni načini ogrevanja s trdimi in fosilnimi gorivi v okolje sproščajo ogljikov monoksid in trde delce, ki so oboji zdravju škodljivi in celo nevarni. Da bi pomagali okolju in svojemu zdravju, se moramo bolj intenzivno usmeriti v uporabo obnovljivih virov energije in boljše ogrevanje. Ena takih alternativ je uporaba toplotne črpalke, ki toplote ne proizvaja, pač pa jo je premešča in pri tem porabi le električno energijo. Če želimo pozimi dihati boljši zrak in se izogniti različnim boleznim, potem so ti koraki nujni.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte