Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Toplotne črpalke v bloku

Čas branja: 3 min 15.05.2023 Napisal: Montair™
Toplotne črpalke v bloku

Tudi stanovanje v bloku lahko ogrevamo s toplotno črpalko.

Toplotna črpalka je energetsko učinkovit sistem, ki izkorišča naravne vire energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. V zadnjih letih je postala priljubljena izbira za številne lastnike hiš, ki želijo zmanjšati stroške ogrevanja in hkrati zmanjšati svoj vpliv na okolje. V tem članku pa bomo raziskali, ali je toplotno črpalko mogoče uporabljati tudi v stanovanjskem bloku.

Toplotna črpalka je lahko odlična izbira za ogrevanje stanovanja v bloku. Obstaja več načinov, kako jo lahko vgradimo in uporabimo v stanovanju.

Individualna vgradnja toplotne črpalke

Prvi način vgradnje toplotne črpalke je namestitev zunanje enote toplotne črpalke na streho bloka. Ta način se najbolj pogosto uporablja pri novogradnjah ali pri prenovah, kjer so obnovili tudi streho. Prednost te rešitve je v tem, da ne potrebujemo veliko prostora v stanovanju, saj je notranja enota dovolj majhna, da se jo lahko namesti v shrambo ali posebno prilagojen prostor. Hkrati pa je zunanja enota nameščena na strehi, kjer ne zavzema veliko prostora in ne ovira dostopa do drugih delov zgradbe.

Drugi način je namestitev zunanje enote na balkonu ali terasi stanovanja. Ta način se najbolj pogosto uporablja pri prenovah, kjer je težko dobiti dovoljenje za namestitev zunanje enote na strehi bloka. Prednost tega načina je, da ne potrebujemo veliko prostora v stanovanju, zunanja enota pa je nameščena na balkonu ali terasi, kjer je hitro dostopna in pri roki.

Skupna toplotna črpalka za več stanovanj — VRF sistem

Toplotne črpalke v bloku

VRF omogoča ogrevanje in hlajenje različnih stanovanj hkrati.

Tretji način je namestitev skupne toplotne črpalke za več stanovanj. Ta način se uporablja predvsem pri velikih blokih ali pri soseskah, kjer ima več stanovanj enako ogrevalno napravo. Prednost tega načina je, da se stroški namestitve in vzdrževanja delijo med več lastnikov stanovanj, kar pomeni, da so stroški za posamezno stanovanje nižji. Če govorimo o VRF sistemu, to pomeni, da en zunanji sistem skrbi za različne notranje enote, ki se lahko poljubno ogrevajo ali hladijo.

Pri VRF sistemu en zunanji sistem skrbi za različne notranje enote, ki se lahko poljubno ogrevajo ali hladijo posamezno stanovanje.

Prednosti toplotnih črpalk so nesporne

  • Energijska učinkovitost: toplotne črpalke so energetsko učinkovitejše od tradicionalnih ogrevalnih sistemov, saj izkoriščajo toploto iz okolice, namesto da proizvajajo toploto. Z uporabo toplotne črpalke lahko prihranimo do 50 % energije, kar se odraža v nižjih stroških ogrevanja.
  • Okoljska prijaznost: toplotne črpalke ne izpuščajo CO2 in drugih škodljivih snovi v okolje, zato so veliko bolj okolju prijazne kot tradicionalni ogrevalni sistemi, ki uporabljajo fosilna goriva. Z uporabo toplotne črpalke lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis in prispevamo k zmanjšanju globalnega segrevanja.
  • Dolgoročni prihranki: čeprav so stroški nakupa in vgradnje toplotne črpalke višji kot pri tradicionalnih ogrevalnih sistemih, pa se dolgoročno splačajo. Ker porabijo manj energije, so stroški ogrevanja nižji, kar se odraža v prihrankih na računih za energijo. Poleg tega so toplotne črpalke zelo zanesljive in imajo dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da lahko pričakujemo dolgoročne prihranke.

Povzemimo

Toplotna črpalka je odlična izbira za ogrevanje stanovanja v bloku. Prednosti so nižji stroški ogrevanja, enostavna namestitev in uporaba, ter okolju prijazno ogrevanje. Način vgradnje je odvisen od stanovanja in bloka, v katerem živite, vendar pa so na voljo številne rešitve, ki omogočajo vgradnjo toplotne črpalke v skoraj vsako stanovanje. Ponudbo toplotnih črpalk lahko preverite v spletni trgovini - Pravaklima. Le nekaj klikov in že vam jo dostavijo in zmontirajo!

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×

Imate hitro vprašanje?

Poklepetajte