Vlaga v prostoru

vlaga v prostpru pravaklima.si

Ne boste verjeli vendar je napogostejši razlog nastajanja vlage v novodobnih hišah predobra izolacija. Sicer s tem ni nič narobe saj bi seveda želeli hišo čim bolj izolirati in tako zmanjšati porabo grelne energije. Vendar zaradi predobre izolacije v katero spadajo tudi okna se ponavadi začne pojavljati kondenzacija, katera se velikokrat vidi na notranji strani oken v obliki vlage ali pa vodnih kapljic. Razlog tiči v sami nepredušnosti hiše saj se hiša ne zrači več toliko kot pa ko ste imeli lesena okna. Les kot izolator ni najboljši je pa prepusten. Ker smo v dobi inovativnih rešitev izolacije in zmanjševanja stroškov ogrevanja smo začeli uporabljati umetne materiale kateri imajo višjo stopnjo izolativnosti.

Kako se vlage lahko znebimo?
Vlage se lahko znebimo na vrsto načinov. Najlažji način je seveda z konstantim prezračevanjem vašega doma. Pri katerem v določenih intervalih hišo zračimo okoli 5 do 10 min. V tem času se zrak v vašem domu zamenja, zatohel in vlažen zrak pa izpodrine ter ga zamenja z svežim zunanjim zrakom. Precej dražja in mnogo bolj zahtevna rešitev je nakup prezračevalnega sistema. Ta način bo seveda hiši konstanto dovajal svež zrak in slabega pa odstranjeval. Prednost tovrstnega prezračevanja pa je minimalna temperaturna izguba in nenehno menjanje prostorskega zraka. Slaba plat pri vgrajenem sistemu prezračevanja je obširen poseg v hišo pri katerem je potrebno glavno enoto montirati nekje pri zunanji steni in nato peljati cevi po celotnem objektu pri katerem je potrebno delati veliko prebojev čez steno kar pa seveda ni najbolj idealna rešitev za odganjanje vlage.

Kako naprej ?!
Vam je slika znana?
Imate podobno težavo?

Idealna rešitev za odstranitev in nenehno nadziranje procenta vlage v vašem domu je razvlažilec zraka. Tovrstna naprava vlago nenehno vleče iz prostorskega zraka ter jo shrani v zalogovniku velikosti od 10 – 20 litrov. To nam zadošča količino odstranjene vode katera lahko občutno spremeni občutek in odstotek vlage v prostoru. Zalogovnik nato spraznemo in nadaljujemo z odstranjevanjem vlage iz zraka. Velika prednost razvlažilca zraka pred ročnim zračenjem je ta, da lahko nadziramo na procent natačno kakšen nivo vlage imamo v prostoru. Ko razvlažilec prižgemo, nastavimo željeno vrednost vlage v zraku, pritisnemo start ter ga pustimo da deluje. Senzorji v zalogovniku vode izklopijo napravo in nam sporočijo kdaj je zalogovnik vode poln. Razvlažilec vlage se ponaša z tihim načinom delovanja kar pomeni da lahko brez težav postavite napravo v dnevno sobo in nemoteno gledate televizijo ali pa se družite z prijatelji. Tihi način nam tudi omogoča uporabo v spalnih prostorih saj je povsem nemoteč.

Naprave katere vplivajo na zrak v vašem domu so zelo pomembne v današnjih časih saj vplivajo na udobje in vsesplošno zdravje v vašem domu.